Investiční byt jako řešení pro klidné stáří?

od Eva Kamenická
3 zobrazení

Investiční byt vnímá většina Čechů jako bezpečný přístav pro svoje úspory. Nyní se ocitáme v náročné situaci na realitním trhu, kde ceny nemovitostí prožívají nebývalý vývoj. Růst cen se objevuje v některých regionech, zatímco jinde dochází ke stagnaci či poklesu. To se týká různých segmentů nemovitostí, a tak někdy i dvě podobné nemovitosti mohou mít zcela odlišné ceny. Financování nemovitostí se stává náročnějším, a domácnosti často čekají na příznivější podmínky. Zatímco investoři s dostatečným kapitálem mají tendenci vykupovat projekty ještě předtím, než vůbec vstoupí na trh.

Období, které jsme nazývali “investičním oknem,” se stále více zavírá, a šance na nákup za příznivých podmínek může brzy zmizet. Ceny nemovitostí pravděpodobně budou růst, a přestože někteří čekají na pokles úrokových sazeb, realita může být taková, že byty budou stále nedostupné. Příležitost, kterou jsme měli v minulosti, může být brzy minulostí, a další se nemusí otevřít příliš brzy.

Investiční byt – v Praze nebo mimo ní?

Ceny nemovitostí v Praze zatím zůstávají relativně přijatelné ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale tento stav by se mohl změnit, zejména pokud dojde k přijetí eura. Nynější ceny se mohou za několik let zdát nízké, tak jako ceny z let 2018 a 2019 nám připadají nízké nyní.

Světlo na konci tunelu může být v poklesu úrokových sazeb, ale kupující, kteří čekají, budou soutěžit s ostatními omezeným množstvím kvalitních nemovitostí. Můžete skončit s nemovitostmi, které jsou výrazně pod vašimi představami, nebo budete muset zaplatit mnohem více, než jste plánovali. Toto jsou problémy, kterým mnoho běžných kupujících čelí. Vhodný investiční byt se tak v aktuální nabídce velmi složitě hledá.

Jak na financování

Hypotéka je stále nejlepším způsobem financování nemovitostí, ale jednou z překážek může být nedostatečná akontace. Pro mnoho lidí se spoří na požadovaných 10-20 % ceny bytu. Často se také stane, že banka sice schválí hypotéku, ale kupující nemá dostatek vlastních finančních prostředků. Tím přichází o rezervační zálohu a někdy i o stornopoplatek za hypotéku, což může stát nemalé peníze.

Zjistěte si, že vaše investice bude správně spravovaná a že vám přinese stabilní výnosy.

Běžní kupující s hypotékou se mohou také ocitnout v náročné situaci, kdy se musejí vypořádat s řadou rizik a složitých aspektů nemovitostního trhu, na které nemají dostatečné znalosti. Kromě toho často zápasí s konkurencí a mají omezený prostor pro vyjednávání. V této situaci může být spolupráce s odborníky, kteří mají přístup k datům a mají zkušenosti, velkou výhodou.

Další způsoby, jak na to

Jedním z alternativních přístupů k financování nemovitostí je možnost zaplacení nemovitosti investorem, který vám umožní uzavřít hypotéku až o několik měsíců nebo dokonce let později. Tento způsob může zahrnovat transparentní dohodu o ceně a umožní vám získat byt bez okamžitého placení. Tato metoda může být atraktivní pro některé lidi, kteří nemají dostatek úspor na koupi nemovitosti.

Related Posts