Dotace na zateplení. Jak je získat?

od Eva Kamenická
887 zobrazení

Nízkopříjmové domácnosti, jako jsou důchodci nebo lidé pobírající příspěvek na bydlení, kteří bydlí v rodinných domech, mohou už od září žádat ve speciálním dotačním programu o peníze na snížení energetické náročnosti svých domovů.

Program se jmenuje Nová zelená úsporám Light a je zde možné žádat o dotaci dopředu, formou zálohy. To je velká novina, protože dosud to bylo vždy jen zpětně. Na jeden rodinný dům tak je možné získat v součtu až 150 tisíc korun, přičemž zde není žádná podmínka, že by tato částka měla být jen určitou částí celkových nákladů, jak je tomu u klasického dotačního programu Nová zelená úsporám. Takže když bude výměna stát 145 000 korun, celé to proplatí stát.

Využití je různorodé. Od zateplení domu, střechy či půdy až po výměnu oken.

Mohlo by se zdát, že tato zpráva vzhledem k zahájení celého projektu je trochu pozdě, ale je třeba se ptát, zda alokované peníze touto dobou už nejsou vyčerpány. Podle Petra Valdmana, ředitele Státního fondu životního prostředí, to nehrozí. I když je pravda, že již mnoho milionů odteklo, Ministerstvo životního prostředí plánuje tuto podporu navyšovat z takzvaného Modernizačního fondu. Pojďme se podívat na základní otázky k této dotační výzvě:

Na co je?

Jde o rekonstrukce a renovace menšího rozsahu. Využití je různorodé. Od zateplení domu, střechy či půdy až po výměnu oken. Nelze tímto uhradit výměnu zdroje tepla, protože na to je jiná dotace standardního programu NZÚ. Odlehčená verze má snížit tepelné ztráty starších domů u rodin, které jsou ohroženy energetickou chudobou.

Jak se dokládá

Žádost se vyřizuje už dopředu před rekonstrukcí, takže doložení o provedené realizaci se dokládá až posléze. Všechny tiskopisy jsou k dispozici na www.novazalenausporam.cz a podávají se pomocí elektronické identity občana, aby mohly být tyto požadavky vyřízeny co nejdříve.

Musí to dělat firma?

Ne nemusí. Na rozdíl od standardní dotace Nová zelená úsporám, je možné provádět tyto stavební úpravy i svépomocí a tím snížit cenu. Díky tomu se pak může použít třeba lepší materiál nebo zateplit větší plocha.

Tady je podrobný návod, jak se žádost podává:

Nemám elektronickou identitu občana

Jelikož se předpokládá, že nízkopříjmové skupiny nejsou vybaveny ani dostatečnou logistickou podporou, jakou jsou znalosti stavební problematiky, nemají počítačové vybavení, natož i elektronickou identitu občana, byly vytvořeny v krajích takzvané akční skupiny, které pomáhají lidem s přípravou a odbavením žádostí. Jde o odborníky na energetické úspory, kteří zvládnou vyřídit celou záležitost se žadateli.

Kde je kontaktovat

Na stránkách NZÚ je celý seznam těchto poradců dle krajů. Pokud nemá žadatel internet, nebo s ním neumí, je možné zavolat na telefonní číslo 725 308 490 denně od 8.00 do 16.00 hodin a zde pomohou.

Mám problémy s vlastnictvím domu

Samozřejmě, že mohou nastat problémy nebo nejasnosti s vlastnictvím domu, kdy například ve společné domácnosti žije člověk nesplňující podmínky NZÚ Light, část domu vlastní někdo jiný apod. Tyto problémy je nejlepší řešit právě na výše uvedeném telefonním čísle nebo s odborníkem z akčních skupin.

Related Posts